Osvrt na provedbu CAP programa u našem vrtiću

 
 

CAP (Child Assault Prevention) je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. Od ove pedagoške godine CAP program provodimo u našem vrtiću, a naš CAP tim čini pet odgojitelja i stručna suradnica – psihologinja.

Prvi dio programa čini obučavanje osoblja vrtića te smo u listopadu 2017.organizirali predavanje kojem su prisustvovala 82 radnika DV Trnsko. Tijekom listopada smo organizirali i dva predavanja za roditelje djece školskih obveznika na koje se odazvalo 32 roditelja. Odrasle smo upoznali s preventivnim i osnažujućim strategijama koje će djeca učiti na svojim radionicama i načinima na koje mogu te strategije najučinkovitije podržati u vrtiću, kod kuće i u zajednici. U svojim su povratnim informacijama djelatnici vrtića istaknuli temu kao korisnu i važnu te kao dobar poticaj za preispitivanje odgovornosti svakoga od nas u zaštiti dječjih prava. Roditelji su iskazali zadovoljstvo dobivenim informacijama.

Ove pedagoške godine u radionice za djecu bila su uključena djeca školski obveznici iz skupina Ježići, Loptice, Ptičice, Slonići, Sovice, Suncokreti i Zvjezdice. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 132 djece, a provodili smo ih tijekom studenog i prosinca 2017.  Djeca su osviještena o svojim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna i načinima na koje mogu sačuvati ta svoja prava (zalaganje za sebe, podrška vršnjaka, reći odrasloj osobi od povjerenja).             

CAP koordinatorica Marijana Smerić Pecigoš

 
 

© 2018 Vrtić Trnsko. Sva prava pridržana.